• Register

LaTeX urejevalnik besedila

+11 votes
558 views
Lahko predlagate po vašem mnenju najbolj uporabne LaTeX Editorje za pisanje raznih dokumentov (poročila, knjiga ...). Npr.: TeXMaker ...
asked Feb 24, 2016 by jc (360 points)
PS: mogoče komentar zakaj je to vprašanje tukaj dovoljeno: v okolju jupyter notebook je mogoče uporabljati LaTeX sintakso za pisanje lepih matematičnih izrazov; nadalje sympy (paket za simbolno računanje) omogoča izvoz izrazov v LaTeX.

4 Answers

+3 votes
Dokaj priljubljen je TeXMaker, sicer sam ga ne uporabljam ampak vidim, da naši kolegi ga veliko uporabljajo za razna poročila pri Strojnih elementih.
answered Feb 24, 2016 by matejP (2,510 points)
+7 votes

Priporočam TexStudio. TexStudio temelji na TeXMakerju ter ima še nekaj dodatnih stvari.

answered Feb 24, 2016 by blaz (41,550 points)
+6 votes
Ponudba LaTex urejevalnikov je sicer velika, večina od njih tudi brezplačnih. Npr: Bakoma TeX, Emacs, Lyx, TeXmarker, TeXworks, ShareLaTeX, Notepad++, TeXstudio. Urejevalniki se razlikujejo po sposobnostih ter platformi na kateri delujejo (windows, mac, linux). Najboljša izbira za začetnike je TeXmarker, ker je enostaven in ima dovolj podpore na forumih. Sam sem ga uporabljal za projektno nalogo, saj ima vgrajen črkovalnik (spell-checker) ter ima na voljo mnogo matematičnih simbolov.
answered Feb 24, 2016 by AmadejK (1,090 points)
+9 votes

V zadnjem obdobju se zelo razvijajo online urejevalniki, predvsem www.sharelatex.com in www.overleaf.com.
Predvsem slednji ima v zadnjem obdobju zelo veliko pozornosti. Ravno danes sem objavil template za FS za seminarje pri premetih skupine Ladisk (vejetno pa jih lahko uporabite tudi pri drugih predmetih):

https://www.overleaf.com/latex/templates/project-report-university-of-ljubljana-faculty-of-mechanical-engineering/dvdsjfxvwwvd

Za urejanje na osebnem računalniku sam sicer prisegam na TeXStudio.

Nekaj pametnega se najde tudi tukaj: http://lab.fs.uni-lj.si/ladisk/?what=incfl&flnm=latex.php

answered Feb 24, 2016 by janko.slavic (80,060 points)
...